De omgekeerde Nederlandse vlag

Al een aantal maanden kom je op vrijwel iedere plek waar je langsrijdt of waar je komt wel een Nederlandse vlag tegen die ondersteboven gehangen is. Dit is  vaak geregeld door de boeren of uit solidariteit voor de boeren uitgehangen, maar wat is hier nou eigenlijk de betekenis van en waarom is het voor veel mensen een pijnlijk plaatje om te zien dat de Nederlandse vlag op deze manier gebruikt wordt? Het is op dit moment een veel gezien beeld, waarvan we mogen hopen dat deze snel verdwijnt, omdat zowel het doel als de betekenis niet voor iedereen als even prettig worden ervaren. Op https://www.bosvlaggen.nl/ kun je de Nederlandse vlag nog altijd aanschaffen. 

Wat is de betekenis? 

De betekenis van de omgekeerde Nederlandse vlag komt uit de 16e eeuw waarbij de scheepvaart deze omgekeerde vlag gebruikte om aan te geven dat het schip in nood was. Dit was dus eigenlijk het noodsignaal van de schepen. Vandaag de dag wordt de omgekeerde vlag ook als een noodsignaal van de boeren gebruikt, maar ook wordt de omgekeerde vlag gezien als een teken van het feit dat niet alles loopt zoals veel Nederlanders graag zouden zien dat het loopt en heeft de omgekeerde vlag er een betekenis bij gekregen. 

Gekwetst door de vlag

Toch wil niet iedereen een vlaggenmast kopen, want er zijn ook veel mensen, waaronder veel veteranen die er niet blij mee zijn dat de Nederlandse vlag op de kop gehangen wordt. De veteranen die gevochten hebben voor ons land en waarvan maten hun leven gegeven hebben, zien dit teken dan ook als een enorme belediging. Zij zien dan ook de Nederlandse vlag als een teken van trots en dat de vlag op de kop gehangen wordt, daar hebben veel van deze mensen erg veel moeite mee. Wanneer zij op de veteranendag zagen dat er vlaggen op de kop hingen, was er dan ook een grote teleurstelling.