Gelaagd werken is veel beter
In laagjes werken is superieur vergeleken met werken uit één massief blok. Dit zie je bijvoorbeeld terug in bepaalde soorten houten panelen want deze houten panelen worden vaak gemaakt niet uit een massief stuk hout zoals de traditie was vroeger maar vaak uit geperst duplex hout. Duplex betekent met een snelle vertaling zoiets als “dubbel” en je ziet het woord het vaakst terugkomen in het gebruik van hout dat uit twee planken bestaat die tegen elkaar aan gelijmd zijn. Volgens mij gebruiken ze de term ook voor geweren maar dat zegt de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk vrij weinig. Een andere term is ook nog triplex. Zelfde idee als duplex maar dan met drie.
Het concept van frictie
Maar waarom is zo gelaagd hout veel beter dan niet gelaagd hout? Dat heeft te maken met frictie. Frictie is een concept wat inhoudt dat wanneer twee objecten tegen elkaar aanzitten ze tot bepaalde hoogte niet in beweging willen komen. De hoeveelheid frictie verschilt per object. In principe kun je de volgende twee vuistregels aanhouden; ten eerste zal een object waarschijnlijk meer frictie hebben naarmate het meer solide is. De tweede vuistregel is dat een object minder frictie zal hebben naarmate het meer water of een andere vloeistof op zich heeft. Met deze twee regels kun je een heel eind komen en dat is dan ook wat de bouwvakkers doen.
Wie waren er als eerste bij?
Het idee van hout in laagjes doen waardoor het steviger is, is een heel erg oud idee. De Romeinen waren waarschijnlijk een van de eerste die met duplex hout gingen werken. Nog even een tussendoortje voordat we elkaar verkeerd begrijpen. Duplex hout is alleen noodzakelijk wanneer de houtkwaliteit niet super hoog is. Maar affijn, de Romeinen maakte duplex hout voor hun schilden. Op die manier konden ze heel erg veel schilden maken die stevig genoeg waren om de soldaten te beschermen zonder dat ze direct het beste hout moesten gebruiken. Op die manier konden de Romeinen hun grote legers op de been houden tijdens lange campagnes.