Hoe werkt een bouwkundige keuring precies?
De huizenmarkt is in de afgelopen jaren ontploft. Veel mensen willen een huis kopen, maar hebben daar gewoonweg niet de financiële middelen voor. Niet geheel verwonderlijk, aangezien de prijzen gemiddeld met 20% zijn gestegen. Een gigantische stijging, waardoor sommige mensen té gehaast een woning gaan kopen.
Voordat je een woning gaat kopen, is het bijvoorbeeld handig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dankzij deze keuring krijg je een duidelijk beeld van de bouwkundige staat van het huis. Valt deze keuring behoorlijk negatief uit? Dan kun je altijd nog van de koop afzien. Ondanks dat het bijzonder lastig is om een huis in deze tijden te kopen, kan dat niet onverstandig zijn. Op een huis met achterstallig onderhoud zit je bijvoorbeeld niet te wachten.
Rondje door het huis
Een bouwkundige keuring is eigenlijk het lopen van een rondje door het huis. Dit doe je niet zelf, maar wordt gedaan door een keurder. Het lastige hierbij is dat niemand een diploma hoeft te hebben om een keurder te worden. Als jij van jezelf denkt dat je voldoende kennis hebt, kun je dus een bouwkundige keuring uitvoeren.
Het is hoe dan ook verstandig om hier een vakman/vakvrouw voor in te huren. De specialisten hebben namelijk véél kijk op de staat van een huis. Zij zien direct wanneer er sprake van achterstallig onderhoud is. Of als er bijvoorbeeld iets met de vloer of fundering van de woning is.
Rapport
Nadat de bouwkundige keuring uitgevoerd is, ontvang je een rapport. In dit rapport wordt eigenlijk de complete staat van de woning omschreven. Aan de hand van dit rapport kun je voor jezelf de keuze maken: ga je de woning wél of niet kopen? Als er geen schokkende zaken in de keuring naar voren komen, staat er eigenlijk niks nog in de weg. Je kunt de koop van de woning direct rond gaan maken!