Als je een baan wilt vinden die echt bij je past en je graag buiten bezig bent met groen, dan is een baan als hovenier hengelo wellicht echt iets voor jou. Hovenier is een gewild beroep en de baankansen zijn goed. Om je werk echter goed te kunnen doen moet je de werkzaamheden natuurlijk wel echt leuk vinden. Daarom kun je in deze blog precies lezen wat een hovenier op een werkdag allemaal zou kunnen doen, en wat bijvoorbeeld de opleidingseisen zijn. Zo kun je met alle zekerheid de keuze maken of je een opleiding tot hovenier zou willen volgen.

Welke opleidingen kan je volgen?

Er zijn verschillende ontwikkelingspaden en opleidingen waarna je aan de slag zou kunnen als hovenier. De opleiding Hovenier en Groenvoorziening is bijvoorbeeld een erg goede opleiding om te volgen. In deze MBO opleiding zul je alle aspecten van het aanleggen en onderhouden van groen leren. Hiernaast gaat de opleiding in op het inrichten van een ruimte en de apparaten en machines die je hierbij zal gebruiken. De opleiding leert de studenten ook hoe zij vervolgens een bedrijf kunnen aansturen, en bijvoorbeeld de administratie kunnen doen, als zij eenmaal als hovenier aan de slag zijn. De HBO opleiding Tuin- en Landschapsinrichting is ook een mogelijkheid.

Werkzaamheden van een hovenier

Een hovenier borne zal verschillende dingen doen op een werkdag. Het opstellen van een plan is bijvoorbeeld iets wat je vaak zal doen. Aan de hand van dit opgestelde plan zal namelijk de tuin of het andere groen aangelegd worden. Denk hierbij ook aan het aanleggen van bijvoorbeeld bloembedden, tegels, terrassen, schuttingen, schuurtjes, of tuinhuisjes. Ook het aanleggen van een vijver hoort bij de werkzaamheden van een hovenier. Als je je als hovenier vooral op het onderhoud van groen richt zal je daarnaast voornamelijk bezig zijn met het knippen/snoeien van de planten of het maaien van een gazon of gras. Het werk is enorm veelzijdig dus!