Droogbloemen zijn een geweldige manier om een mooi bloemstuk in huis te hebben dat lang houdbaar is en erg toch prachtig uitziet. Maar hoe worden droogbloemen eigenlijk gemaakt? Een van de manieren die je het meest ziet, en die ook het makkelijkst is, is door verse bloemen door de lucht te laten drogen door ze ondersteboven te laten hangen. Ook kun je ze thuis tussen de pagina’s van een dik boek leggen, zolang je niet te gehecht bent aan dat boek. Ook kun je de eerstgenoemde methode versnellen door ze ondersteboven te hangen in een lage temperatuur heteluchtoven.
Welke bloemen kunnen goed gedroogd worden?
Helaas zijn niet alle bloemen geschikt om Droogbloemen van te maken. Het is belangrijk dat de bloem die je graag wilt laten drogen een houtachtige steel heeft. Als de bloem namelijk een grasachtige of slappe steel heeft, zal die het gewicht van de bloem bovenop niet kunnen ondersteunen, waardoor die slap gaat hangen of nog erger; hij breekt af. Zonnebloemen, lavendel, rozen, korenbloemen, strobloemen en hortensia’s zijn voorbeelden van bloemen die erg mooi en sterk blijven wanneer je ze droogt. Vermijd delicate bloemen voor je boeket zoals viooltjes, madeliefjes, tulpen of narcissen. Deze zullen het helaas niet zo goed volhouden en niet rechtop kunnen blijven staan.
Niet alleen droogbloemen, maar ook drooggranen!
Hoewel je bij de term droogbloemen natuurlijk snel denkt aan een boeket van mooie zonnebloemen en rozen, met wat decoratieve gras stukjes er bij, is er ook een andere optie die wat minder traditioneel is. Granen (ja, dezelfde planten waar soms meel van wordt gemaakt) kunnen ook hele mooi bloemen hebben en zijn sterk genoeg om gedroogd te kunnen worden. De Amaranthus heeft bijvoorbeeld qua vorm wat weg van lavendel, maar komt in veel verschillende kleuren zoals donkerrood, licht groen en zelfs in het zwart. Ook de Achillea Parker is een bekende en mooie graansoort, met grote bundels van kleine bloemetjes, die ook in veel kleuren beschikbaar is, voornamelijk in het geel, oranje en rood.