Kan spouwmuurisolatie verwijderd worden?  

Een bekende manier om een huis te isoleren in een spouwmuur. Een spouwmuurisolatie is een manier om de warmte in je huis te houden in de winter en de warmte buiten te houden in de zomer. In deze blog meer over een spouwmuurisolatie en antwoord op de vraag: ‘’Kan spouwmuurisolatie verwijderd worden?’’ 

Wat is spouwmuurisolatie precies? 

Spouwmuurisolatie is een techniek van isolatie die wordt gebruikt om een gebouw beter te isoleren. Dit wordt gedaan door de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur te isoleren. Het doel hiervan is om warmteverlies te verminderen en het gebouw efficiënter te maken. Een spouwmuurisolatie biedt verschillende voordelen:  

  1. Energiebesparing 

Een spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk warmte verloren gaat. Hierdoor gaat het energieverbruik van de verwarming omlaag en daarmee ook de energiekosten.  

  1. Milieuvriendelijk 

Doordat het energieverbruik wordt verminderd, is er automatisch ook minder uitstoot van broeikasgassen en andere stoffen. Dit is weer positief voor het milieu.  

  1. Comfort 

In de winter blijft de warmte binnen, waardoor het een aangename tempratuur blijft in huis. In de zomer blijft de warmte buiten door de spouwmuurisolatie, waardoor het koel blijft in huis. Doordat het in de winter warm blijft en in de zomer koel, is het altijd een comfortabele tempratuur in huis.  

  1. Geluidsisolatie 

Een spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat het goed geïsoleerd wordt en daardoor ook de geluidsoverdracht tussen binnen en buiten minder wordt. Hierdoor is er minder geluid van buiten te horen binnen in het gebouw.  

  1. Verhoogd de waarde van het vastgoed 

Als een huis goed geïsoleerd is, is het aantrekkelijker om te kopen. Hierdoor wordt de waarde van het huis verhoogt.  

Het verwijderen van een spouwmuurisolatie  

In huizen die tussen 1928 en 1975 zijn gebouwd, zijn verplicht spouwmuren geplaatst. Echter is in deze periode de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur niet voorzien van isolatie. Na 1975 zijn veel van deze muren opgevuld met los ingeblazen steen, glaswol of UF-schuim. Dit voldoet echter niet aan de verwachtingen en brengt problemen met zich mee.  

Kan spouwmuurisolatie verwijderd worden? In het verleden was het lastig om spouwmuurisolatie te verwijderen, maar met de techniek van het heden zijn er mogelijkheden om isolatiematerialen uit spouwmuren te verwijderen. Dit maakt het mogelijk om de huidige slecht geïsoleerde woningen weer comfortabel en energiezuinig te maken. Het is belangrijk om een huis goed te controleren op de isolatie, want een goede isolatie scheelt een hoop geld.  

In de onderstaande gevallen is het aan te raden om de spouwmuurisolatie te verwijderen en opnieuw te laten isoleren. 

  • Vochtproblemen 

Als er vochtproblemen zijn in een spouwmuur, dit kan komen door waterlekkages of condensatie, dan is het vaak noodzakelijk om de isolatie te verwijderen en het vochtprobleem op te lossen. 

  • Slechte isolatie 

Het kan zijn dat de spouwmuurisolatie op een verkeerde manier is geïnstalleerd of dat het niet het geschikte isolatiemateriaal is voor de situatie. Dit leidt dan tot een slechte isolatie en in dit geval is het ook aan te raden om het te vervangen voor goed isolatiemateriaal.  

  • Aantasting van het isolatiemateriaal 

Isolatiemateriaal kan worden aangetast door schimmel, ongedierte of andere schade. In dit geval kan het ook nodig zijn om het materiaal te verwijderen en nieuw materiaal te plaatsen.  

Kan spouwmuurisolatie verwijderd worden? Met de technieken van nu is het zeker mogelijk om spouwmuurisolatie te verwijderen. Dit is wel een grote ingreep, dus beslis goed of het echt nodig is. Het is wel erg veel waard als het eenmaal goed geïsoleerd is.