Wanneer is een cilinderslot veilig?

cilinderslot-pfaffenhain-vitess-knopcilinder-skg3_1

Inbraken nemen in Nederland de afgelopen jaren gelukkig af, dit zijn de statistieken waar wij van houden. Maar toch wordt er nog gemiddeld 125 keer per dag ingebroken in Nederland, dit is 125 keer teveel. De kans op een woninginbraak is te  verkleinen door bijvoorbeeld uw woning te beveiligen met een veilig cilinderslot. Maar wanneer is een cilinderslot veilig?

Cilinderslot met SKG keurmerk

Het eerste punt wat een cilinderslot veilig maakt is of het slot een SKG keurmerk heeft. Stichting Kwaliteit Gevelbouw test sloten op duurzaamheid en sterkte. Er zijn verschillende klassen SKG keurmerken, van 1 tot 3 sterren. Een slot met een SKG 3 sterren keurmerk zorgt er voor dat een inbreker er 5 minuten langer over doet om bij u binnen te komen, om deze reden proberen inbrekers het vaak niet eens. Een veilig cilinderslot voor buitendeuren voldoet minimaal aan een SKG 2 sterren keurmerk.

Cilinderslot is verzonken in de deur

Een cilinderslot moet in de deur verzonken zijn, dit houdt in dat het cilinderslot niet uitsteekt. Het is belangrijk dat het slot in de deur verzonken is om de Bulgaarse methode, ook wel cilinder trekmethode, te voorkomen. Bij de Bulgaarse methode wordt er een schroef in een cilinderslot gedraaid wanneer deze uitsteekt, hierdoor kan het slot afgebroken worden en de deur geopend worden. Zorg er dus voor dat u de juiste maat cilinderslot kiest zodat het slot precies in de deur valt.

Haal je sleutel uit het cilinderslot

De sleutel aan de binnenkant van de deur laten zitten lijkt er handig om de deur op slot te draaien en de sleutel niet kwijt te raken maar pas hier mee op! Inbrekers kunnen erg makkelijk binnen komen wanneer er nog een sleutel aan de binnenkant van het cilinderslot zit. Ze gaan met een kledinghanger door uw brievenbus en draaien het slot om of ze boren een klein gaatje door uw door en draaien met ijzerdraad de sleutel om.

Dit waren alle kenmerken van een veilig cilinderslot. Ook is het erg belangrijk om altijd na te denken wanneer u van huis gaat of de deur op slot zit. U kont nog zo’n veilig slot hebben maar als deze niet op slot wordt gedraaid heeft u er niks aan. Wil je kijken hoe veilig jouw buurt is, bekijk dan de Misdaad in Kaart website van de politie.