Wat heb je allemaal nodig als je wil beginnen bouwen?

werken in de bouw

Zelf een huis bouwen heeft zijn voor- en nadelen. Het grootste voordeel is dat je natuurlijk een woning kan bouwen dat volledig naar je eigen wensen en behoeften is ingericht. Het grote nadeel is dat het logischerwijs veel langer duurt dan gewoon een woning aankopen én er kunnen ook veel meer dingen fout lopen. In dit artikel wordt op een beperkte manier vermeld wat je allemaal nodig hebt als je wil beginnen bouwen.

Zorg dat je aanvragen in orde zijn

Nog voor je de eerste baksteen kan leggen, is het natuurlijk belangrijk om de nodige vergunningen bij de gemeente aan te vragen. Wanneer je dit niet doet, loop je het risico om je bouw te moeten afbreken wanneer je wordt gecontroleerd. In de meeste gevallen brengt een architect dit in orde, maar dit dubbel navragen kan zeker geen kwaad. Zorg er na het bouwen ook voor dat je een postinterventiedossier ontvangt van je bouw. Hier staan alle plannen en andere belangrijke informatie in over de werken die zijn uitgevoerd. Daarnaast moeten er ook de nodige controles uitgevoerd worden om zeker te zijn dat je woning bijvoorbeeld aan het elektriciteitsnet mag worden aangesloten.

Welke materialen?

Welke materialen je nodig hebt om te bouwen, hangt natuurlijk af van wat voor bouw je graag wil plaatsen. Bij een klassieke bouw waarbij je kiest voor een baksteen als afwerking, heb je natuurlijk een betonmolen nodig. Met een betonmolen wordt er namelijk cement gemaakt waarmee je bakstenen op en naast elkaar worden geplaatst. Zorg voor een kwaliteitsvolle molen die de hoeveelheid cement die je nodig hebt, aankan. 

Voordat je start met bouwen, moet je grond natuurlijk volledig gelijk zijn. Hiervoor wordt meestal gekozen voor zand. Hier bovenop komt dan de eerste laag fundering, namelijk beton. 

Wanneer de ruwbouw van je woning er staat, heb je ook isolatie nodig om je woning voldoende te isoleren. Er zijn verschillende manieren om je woning te isoleren. Wil je graag voor minerale wollen gaan, dan is glaswol een veel gekozen materiaal. Bij isolatieplaten is pir isolatie een populaire keuze. Een goede isolatie van je woning is belangrijk om niet te veel warmte te verliezen in de winterperiodes. Vergeet geen ventilatieroosters te plaatsen zodat het vocht in je woning toch een weg naar buiten heeft. Dit is namelijk verplicht sinds 2006 bij nieuwe woningen die worden gebouwd. Een gebrek aan ventilatie kan er namelijk voor zorgen dat er vochtplekken en, in een later stadium, schimmel in je woning komt. 

Naast deze materialen heb je natuurlijk ook nog tal van andere zaken nodig voordat je aan de bouw van je woning kan beginnen. Belangrijk is om een goede aannemer en architect onder de arm te nemen. Vraag bij je familie en vrienden na of zij experts kennen waar ze goede ervaringen mee hebben of zoek online naar een aannemer in de buurt.