Wat is het doel van het aanvragen van een energielabel

Een energielabel is ontwikkeld om inzicht te krijgen in de energievriendelijkheid van een woning of appartement. Het label geeft aan welke zaken bijdragen aan een energievriendelijke omgeving engeeft tevens aanbevelingen ter verbetring van de woning. Heb je bijvoorbeeld een woning met energiezuinige verwarming en dubbele beglazing, dan zal dit in het energielabel af te lezen zijn. Het label kent drie klassen, waarbij de A-klasse aangeeft dat uw woning zeer energievriendelijk is. Bij een C-klasse is het echter slecht gesteld met de wijze waarop het energieverbruik in de woning is geregeld.

Waarom vragen mensen een energielabel aan?

Doorgaans zijn er twee redenen voor een energielabel aanvragen. De eerste is wanneer men een woning of appartement wil verkopen. In dat geval is het wettelijk verplicht dat u als verkoper een energielabel kunt overleggen. Potentiële kopers kunnen aan de klasse zien of zij een woning kopen waar weinig energievoorzieningen hoeven te worden aangepast of dat er sprake is van een woning waar nog veel aan te verbeteren is. Een tweede reden is wanneer u als huiseigenaar de woning energievriendelijker wilt maken. In dat geval zult u eerst willen weten welke zaken ter verbetering vatbaar zijn. Een energielabel vertelt u dan precies wat goed,  minder goed en niet zo best geregeld is.

Hoe kan ik een energielabel aanvragen?

Een energielabel wordt afgegeven door een erkende energieadviseur. Deze kunt u zelf benaderen met het verzoek een energielabel af te geven of een bestaand label opnieuw te beoordelen. Een energielabel is namelijk tien jaar lang geldig en wanneer u verbeteringen hebt aangebracht in de woning, is het niet nodig dat de hele woning opnieuw aan een inspectie wordt onderworpen. Alleen het nalopen van de aanpassingen die u heeft gedaan,, zal dan voldoende zijn. Bij het zoeken naar een energieadviseur vraagt u eerst bij verschillende erkende adviseurs een offerte aan. De tarieven kunnen namelijk nogal uiteenlopen. Heeft u een voordelige adviseur gevonden, dan maakt u een afspraak en komt hij of zij langs om de woning te inspecteren. Vervolgens ontvangt u het energielabel als PDF-document.

Meer informatie op: https://energielabel-kopen.nl/