Hout kloven, wat is dat nou eigenlijk? En waarvoor is het hout kloven goed? Hout kloven is eigenlijk het kleiner maken van een het hout van een stam tot bijvoorbeeld haardhout. Hiervoor heb je dus speciaal materiaal, bijvoorbeeld een houtklover. Om verwarring te voorkomen bij de aanschaf van een houtklover, een houtklover wordt ook wel een houtkliever, kloofmachine, houtsplijter of kliefmachine genoemd.

Waarom je hout kloven

Als je het prettig vindt om zelf de vuurhaard aan te zetten, is het super handig als je zelf hout tot kleiner haardhout kan maken en dit vervolgens kunt gebruiken in je eigen haard. Hout kloven heeft nog een groot voordeel, namelijk dat het hout hierdoor droog wordt en dus ook beter brandbaar wordt. Het heeft dus echt voordelen als je je eigen hout gaat kloven. Je hoeft daarnaast niet steeds naar de winkel om je houtvoorraad aan te vullen en bent hierdoor minder geld kwijt.

Tips voor het kloven van hout

Voordat je aan de slag gaat willen we je graag wat tips meegeven zodat je goed voorbereid begint met je hout kloven. Ten eerste is het naast een houtklover ook handig om een kloofbijl te hebben. Het kan namelijk zo zijn dat de houtklover er niet doorheen komt, waardoor je het dus met de kloofbijl moet gaan doen. Het is wel raadzaam om de juiste techniek te hebben voor het gebruik van de kloofbijl. Check ook even vooraf of je machine voldoet aan de europese richtlijnen, dit kun je zien aan een Europees keurmerk. Let tijdens het gebruik op of de machine ook stabiel blijft staan om eventuele ongelukjes te voorkomen. Kijk bij het starten of alle goed vast zit, en sta je dichtbij de stapel hout om gemakkelijker te werken? Dan ben je vast klaar voor het kloven van het hout. Uiteraard zijn er nog meer tips voor het kloven van hout, welke je kunt vinden op verschillende websites.